Böcker om Strindberg

Första boken om August Strindberg

Stormvakt

Samma stormiga natt som en framgångsrik finansman från Stockholm anländer Hovennäs, i Bohuslän, där han tänkt öppna en secondhandbutik, försvinner den mycket omtyckta läraren Agnes Eriksson. Strax efter sex går hon ner till bryggan för att se till att familjens båt ligger stadigt förtöjd. Hon kommer aldrig hem. Utredningen av försvinnandet leds av kriminalinspektör Maria Martinsson och Ray-Ray.

August Strindberg som finansmannen heter har bestämt sig för att lämna Stockholm och sitt tidigare liv. Han hyr ett stort charmigt hus, som är lokalt känt som ”fryshuset” . För trettio år sedan skedde ett mord där. En kvinna blev mördad, styckad och delarna av henne förvarades i frysboxen i källaren . Hennes make dömdes för brottet, men många invånare i Hovenäst tror att det kanske var någon annan .

Strindberg köper en nedlagd begravningsbyrå där han tänker ha sin secondhand butik. I köpet ingår också gammal begravningsbil.

Hela västkustidyllen skakas av försvinnandet och hoppet om att hon skall hittas vid liv blir allt mindre. Vad har hon råkat ut för? Varför får Strindberg den obehagliga känslan av att han sitter på en del av gåtans lösning?

Boken är en riktig bladvändare och spännande med en del lokala original och den del twister och märkliga historier som flätas ihop. Det är gott om dysfunktionella familjer i historien. Hustru och make som inte längre förstår varandra, nog inte förstått varandra de senast tio åren. Mamman som är sjukligt buden till sin överintelligente son. Kvinnan som misshandlas av sin man men som vägrar att inse att det är ett problem som behöver lösas. Fördomsfulla föreställningar om vad som är lämpligt och inte.

Den är väl inte spännande på ett traditionellt sätt men ändå fängslande. Man undrar ”hur ska detta sluta?”. Och det bli nog inte som man trott.
När jag läst klart boken väntade jag bara på nästa bok, Isbrytare

Nu ligger vintern vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad.

Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker…

Denna boken är en fortsättning på Stormvakt. Vi får följa vår sköna samling av profiler i Hovenäs, mystiken och lär oss känna Maria och Ray-Ray. Jag gillar verkligen böckerna och man väntade på nästa bok, för det är några frågor kvar att få svar på

Skugglägge

Sommaren står i blom, havet glittrar och August har dragit i gång en stor bakningstävling på Hovenäset. Men så rullar plötsligt dimman in, och samtidigt skakas idyllen av att en man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Dödsfallet väcker snabbt misstankar hos kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes kollegor inom polisen. Vem är mannen och vad har fört honom till Hovenäset?

Utredningen leder dem bakåt i tiden till den förfärliga sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem på Hovenäset.

Dömdes verkligen rätt gärningsman den gången? Och hur långt är de som vill att det förflutnas hemligheter ska få vara i fred beredda 

Bokens början får en riktigt fast, nu vill man få svar på alla frågor och funderingar ………..

Ett par ute och promenerar i den täta dimman på Hovenäset. Man ser nästan ingenting så de hinner komma nära hopptornet vid badplatsen innan de ser att det hänger en man däruppe. Polisutredningen har problem från start, ganska snabbt utesluts självmord, mannen var död innan han hängdes upp, men de vet inte vem han är, det finns inga identitetshandlingar och ingen känner igen honom. Det dröjer ett bra tag innan de får reda på att den döde är Vilhelm Eliasson, en journalist på Borås Tidning som just nu arbetade med en bok om det gamla styckmordsfallet.

Älskar hennes böcker och hennes sätt att skriva. Väntade bara på nästa bok

Frälsarkransen

denna har jag precis läst ut och lika bra som föregående böcker

Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet.

Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Min altan

Ny bostad

För ett år sedan flyttade jag ifrån min lägenhet på Östergatan till marklägenhet på Prinsgatan och det är det bästa jag har gjort. Jag stormtrivas

Läs mer »
gertiebroman

Matte menade allvar

När Dixie gick och la sig i söndagskväll visste hon inte vad som väntade henne nästa dag. Jag hade funderat länge på om jag skulle

Läs mer »
gertiebroman

Nu har Dixie kommit hem

i Fredags förmiddag körde jag och Peter mot Landskrona och Tågarp för att hämta Dixie. Vi körde först inom 4Dogs och hämtade varor som jag

Läs mer »